Už jste ochutnali Svíčkovou pomazánku? Svůj název dostala právě proto, že hlavní ingrediencí je kořenová zelenina, která se používá jako základ do svíčkové omáčky. Je jednoduchá, rychlá, chutná a zdravá.
Mrkev, petržel a celer ve stejném poměru oloupejte a nastrouhejte najemno. Můžete nasekat v robotu, ale zelenina pak bude tvrdší a jednotlivé chutě se hůře spojí. Je tedy lepší dát si trochu práce se strouháním. Přidáme nasekaný pórek nebo cibuli na malé kousky a vše promícháme.
Do zeleniny dále přidáme čerstvý sýr – třeba mascarpone, žervé, může být i pomazánkové máslo. Kdo chce mít pomazánku ještě více odlehčenou, přidá ricottu – tedy sýr ze syrovátky, který obsahuje velmi málo tuku a z již tak zdravé pomazánky udělá navíc dietní. Na konec stačí mírně přisolit a přidat nasekanou pažitku, cibulovou nebo petrželovou nať – to záleží na vaší chuti.
Kořenová zelenina, která je základem této pomazánky, je bohatým zdrojem vitamínů, minerálních látek, vlákniny, éterických olejů a jiných pro člověka důležitých látek. Proto je pro naši výživu nepostradatelná.
Mrkev obsahuje mnoho vitamínů a jiných užitečných látek, z nichž nejvýznamnější jsou β-karoteny. Dále je bohatá na vlákniny a antioxidanty. Její kořen a semena obsahují několik set různých chemických sloučenin.
Petržel je také zdrojem provitaminu A a vitamínů B, C, E, minerálních látek draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu. List obsahuje větší množství kyseliny listové.
Celer obsahuje bílkoviny, silice, puriny, glycidy, apiin, cholin, vitamíny B1, B2, B3, a C. Z minerálních látek především vápník, sodík, draslík, hořčík a fosfor.
Kdy si budete moci koupit ingredience na pomazánku, najdete v kalendáři trhů.
Už vám neuknikne žádný článek
Na Vaši e-mailovou adresu budeme zasílat termíny trhů, tipy a rady v podobě článků.