Vypěstujte si: Do omáčky i k sušení jsou domácí rajčata nejlepší

Milovníkům nakládaných sušených rajčat, rajské omáčky či leča nesmí právě rostliny rajčat chybět na záhonu, případně v truhlíku. Na umístění rajčat musíte myslet už při nákupu sazenic na farmářských trzích, některé jsou do truhlíků vhodné, jiným se tam dařit nebude. Zeminu je vhodné předem pohnojit speciálním zakoupeným přípravkem, hnojem nebo kompostem. Sazenice v truhlíkách potřebují hnojit více.
Rajčata sázíme do zhruba dvacet centimetrů hluboké díry. Keříkovým stačí svislá, u tyčkových je lepší vytvořit asi dvaceticentimetrovou podélnou rýhu, sazenici do ní vodorovně položit a poté opatrně zvednou nahoru. Rostlina si tak vytvoří pevný kořenový základ a lépe odolá letním vichřicím.
Zálivka pro rajčata musí být velmi vydatná po celou sezónu. Tyčková rajčata, jak název napovídá, podepřeme tyčkou.
Pěstitel, u kterého sazenice zakoupíte, vám poradí, zda musíte vámi vybraný druh takzvaně zaštipovat. Není to nic složitého, zhruba jednou za týden nůžkami nebo prsty odlomíte boční výhony stonků, které se budou snažit vyrůst nad listy. Sazenice by totiž s více stonky přicházela o sílu a snížila by se kvalita plodů.
A to je vše, následně už se jen můžete těšit, až vám rajčata na slunci zčervenají a můžete je trhat a vychutnávat.

Už vám neuknikne žádný článek

Na Vaši e-mailovou adresu budeme zasílat termíny trhů, tipy a rady v podobě článků. 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.