Žatecké náměstí provoněly zabijačkové pochoutky, které nabízeli regionální výrobci na sobotních Severočeských farmářských trzích. Kdo si chtěl užít tradiční masopustní veselí, nemohl chybět v průvodu masek, ani u stánků. “Nabízíme zabijačkové hody, tedy ovar, světlý i tmavý prejt, zabijačkový guláš a klasickou polévku prdelačku. K tomu samozřejmě i jitrničky, jelítka, tlačenky, sulce a mnoho dalšího,” uvedl Jaroslav Werthaim z řeznictví Jaromír Šnajdr.
Právě jitrničky a jelítka z pultů rychle mizely, patří totiž podle prodejců k tomu nejoblíbenějšímu zabijačkovému pokrmu.
Severočeské farmářské trhy však nabízejí nejen masné a uzenářské produkty, na své si přijdou i milovníci křupavého, poctivě a ručně vyrobeného pečiva, dále ovoce a zeleniny, medu, koření či zdravé výživy. “Zákazníci si u nás mohou koupit bylinné čaje a dostanou i odborný výklad, aby pochopili, jak léčba bude fungovat a jaké má výhody oproti chemické léčbě,” popsal Daniel Zitko z Bylinných čajů Zdislava.
Všichni návštěvníci trhů měli možnost ochutnat jitrnice, které tam výrobci nabízeli, a vybrat tu nejlepší. Porota složená ze široké veřejnosti byla velmi přísná, každý ochutnávající Žatečan hodnotil chuť, strukturu a mnoho dalších kritérií.
Zabijačkové hody zahájily hned v několika městech severních Čech dlouhou sezónu farmářských trhů, na kterých budou regionální výrobci nabízet sezónní produkty té nejvyšší kvality.
Už vám neuknikne žádný článek
Na Vaši e-mailovou adresu budeme zasílat termíny trhů, tipy a rady v podobě článků.