Tak se často označuje křen selský pro jeho blahodárné účinky na zdraví. Nejenže posiluje imunitu, ale dokáže si poradit s rýmou, zánětem dásní, kašlem, zánětem močových cest, pomůže při potížích s trávením i se zadržováním vody v těle.
Výčet jeho účinků je však mnohem delší. Někdy je součástí i diet na hubnutí. Naši předkové jej používali ve formě placky i jako obklad na bolavá záda či klouby. Z celé rostliny je nejvzácnější kořen, který má silnou štiplavou vůni. Právě takový vyrůstá i v Ekologické farmě Luboše Žďárského v Úlovicích u Ročova, kterého potkáte v sobotu v Chomutově. Na Severočeských farmářských trzích je k dostání jak samotný kořen, tak i křenová pasta, vhodná třeba k pečenému masu.
Křenová omáčka:
– na oleji spěňte cibulku
– přidejte na menší kostky nakrájené libové vepřové maso
– přidejte nastrouhaný křen
– osolte a opepřete
– duste doměkka
– přilijte trochu smetany a vývaru
– podle potřeby zahustěte jíškou a dochuťte
Servírujte s knedlíkem nebo s brambory